Catom en OK Marine introduceren Carbon Insetting voor de binnenvaart

CO2-reductie is aan de orde van dag en brengt voor transporteurs en hun brandstofmanagement de nodige uitdagingen met zich mee. Bijvoorbeeld als de gerealiseerde CO2-besparing aantoonbaar moet zijn. Of als slechts een deel van de eindklanten bereid is te investeren in hernieuwbare diesel, terwijl het om één en hetzelfde transport gaat. Om de binnenvaart hierin te ondersteunen en maatwerk mogelijk te maken, introduceren Catom en dochterondernemingen OK Marine en OK Slurink in samenwerking met 123Carbon de online tool Carbon Insetting.

CO2 compenseren: van Carbon Offsetting naar Carbon Insetting

Het compenseren van CO2 is niet nieuw en veelal bekend in de vorm van een investering in groene CO2-reducerende projecten, waarbij deze CO2-besparing weggestreept kan worden tegen de elders daadwerkelijk uitgestoten CO2. Dit wordt Carbon Offsetting genoemd. Carbon Insetting daarentegen, gaat over het daadwerkelijk reduceren van CO2 binnen de keten, waarbij we onderscheid maken tussen de modaliteiten wegtransport, binnenvaart, zeevaart en luchtvaart. De CO2 -reductie wordt hierbij gerealiseerd door inzet van een biobrandstof zoals HVO (Hydrotreated Vegetable Oil).

Carbon Insetting voor de binnenvaart

Carbon Insetting biedt transporteurs een groot voordeel wanneer zij in één transport meerdere eindklanten bedienen. Iets wat in grote mate voorkomt in de binnenvaart. Sjoerd Slurink, Commercieel Manager OK Slurink: “Steeds meer klanten in de binnenvaart willen overstappen van gasolie naar onze HVO100, onze Neste MY Renewable Diesel. Dit is per direct mogelijk, zonder enige technische aanpassing aan de motoren. De meerprijs van hernieuwbare diesel kan echter als een belemmerende factor worden ervaren. Zeker als niet al hun eindklanten bereid zijn te investeren in duurzaam transport.”

“Met onze Carbon Insetting oplossing maken wij het de binnenvaart mogelijk om duurzaamheid op maat te leveren, ook al betreft het één en hetzelfde transport”, vervolgt Slurink. “Dit doen we door de eindklant in de keten te koppelen aan de initiële brandstofaankoop. Hierdoor hoeven vervoerders alleen te investeren in duurzame brandstoffen voor eindklanten die daadwerkelijk bereid zijn daar een meerprijs voor te betalen.”

Zo werkt het

Joost de Bruin, Biofuels Analyst Catom: ‘’Ons Carbon Insetting platform maakt het mogelijk om de met HVO gerealiseerde CO2-reducties in de binnenvaart digitaal aan klanten toe te wijzen. Onze klant, de vervoerder, kan deze CO2 reducties zelf beheren in zijn eigen online omgeving en koppelen aan specifieke eindklanten. De online beschikbare CO2-reducties staan in directe relatie tot de daadwerkelijk geleverde HVO en worden bijgehouden op basis van blockchain technologie en onafhankelijk geverifieerd door Normec Verifavia. Hiermee wordt dubbeltelling voorkomen.”

Reducties worden vandaag de dag vaak op papier meegegeven. Dat is veel administratief werk en vaak gebaseerd op gemiddelde waardes en niet geverifieerd. De Carbon Insetting oplossing van Catom in samenwerking met 123Carbon en auditpartner Normec Verifavia brengt hier verandering in.